Naloge:
WP1 Fenotipska in genetska karakterizacija regionalnih populacij avtohtonih prašičev v Evropi
Vodja: Luca Fontanesi (UNIBO), namestnica : Cristina Ovilo (INIA) W
- Opis posebnost lokalnih pasem prašičev na fenotipskem, genomskem in funkcionem nivoju
- Ovrednotenje prilagoditev lokalnih populacij prašičev na agro-klimatske razmere
- Razvoj novih metod za upravljanje lokalnih populacij prašičev
- Razvoj orodja, ki temeljijo na DNK, za sledljivost in avtentifikacijo živali in mesa
WP2Upravljanje in proizvodne lastnosti lokalnih prašičjih pasem v njihovih proizvodnih sistemih
Vodja: Marjeta Čandek-Potokar (KIS), namestnica: Rosa Nieto (CSIC)
- Produktivnost različnih lokalnih pasem prašičev v proizvodnih sistemih z različno intenzivnostjo reje in v različnih agro-klimatskih pogojh
- Ocena trajnostnih vidikov reje lokalnih pasem.
- Določitev prehranskih potreb lokalnih pasem prašičev z namenom optimiranja učinkovitost in zmanjšanja vplivov na okolje
- Preučevanje inovativnih načinov krmljenja in reje z vidika produktivnosti in kakovosti proizvodov
- Ovrednotenje lokalno razpoložljivih krmnih virov in stranskih proizvodov kmetijske pridelave z vidika produktivnosti in kakovosti proizvodov
- Opredelitev sestave črevesne mikrobiote glede na krmljenje in način reje (pilotna študija)
WP3 Tradicionalni in novi visokokakovostni svinjski izdelki z regionalno identiteto
Vodja: Bénédicte Lebret (INRA), namestnica: Carolina Pugliese (UNIFI)
- Opredelitev intrinzične kakovosti in zdravstvene koristi različnih izdelkov iz prašičjega mesa iz različnih proizvodnih sistemov prašičev v Evropi
- Uvajanje inovaciji v tradicionalnih izdelkih iz prašičjega mesa z namenom razvoja novih ali obstoječih izdelkov visoke kakovosti in koristi za zdravje ter razširitev njihovega tržnega deleža
- Ugotavljanje povezave med (značilno) kakovostjo proizvodov iz lokalnih pasme prašičev, in krmnimi viri, načinom reje, tehnikami predelave
- Ovrednotenje potrošniške sprejemljivosti za visoko kakovostne in inovativne tradicionalne proizvodov iz prašičjega mesa lokalnih pasem prašičev na različnih trgih
- Razvoj baze podatkov o lastnostih klavnih trupov in kakovosti mesa za implementacijo v rejske programe
WP4 Potrošniške preference in tržne raziskave za trajnostne verige prireje prašičjega mesa
Vodji: José M. Gil (CREDA), namestnica: Maria Angels Oliver (IRTA)
- Analiza stroškov in koristi (zasebnih in javnih) proizvodnih sistemov vzdolž prehranske verige sistemov reje lokalnih pasem prašičev s poudarkom na slabše izkoriščenih pasmah
- Ovrednotenje stališč in želja potrošnikov, motivov in pripravljenost za nakup proizvodov iz lokalnih pasem prašičev
- Ovrednotenje tržnih strategij (kratke verige in / ali neposredne prodajne poti) za spodbujanje prodaje izdelkov iz prašičjega mesa lokalnih pasem
WP5 Measures to maximise impact
Vodji (od 1. maja 2017): Christoph Zimmer and Astrid Heid (BESH)
- Prenos znanja med partnerji v verigi, širšo javnostjo in oblikovalci politik
- Razvoj nove krovne blagovne znamke
- Oblikovanje platforme za funkcionalno mrežo znotraj / med regijami, sektorji
- Komuniciranje z različno javnostjo